Stichting Kunst en Cultuur
Stedelijk museum Kampen

Stedelijk Museum Kampen

Stedelijk Museum Kampen is gevestigd in het Oude Raadhuis en het daaraan gekoppelde Nieuwe Raadhuis van Kampen. Het markante gebouw, met een levensgroot portret op de zijgevel, bevindt zich in het hart van de historische Hanzestad.

In het museum leer je de historie van Kampen kennen. De vaste collectie bestaat uit vier thema’s: water, religie, rechtspraak en het Huis van Oranje. Pronkstuk is de 16e-eeuwse Schepenzaal, die sinds de Hanzetijd onveranderd is gebleven.

Het museum richt zich ook op hedendaagse kunst. Vanuit verrassende invalshoeken worden actuele onderwerpen bespreekbaar gemaakt. De tijdelijke tentoonstellingen staan altijd hoog aangeschreven. Ze vinden plaats in het hoofdgebouw en de Voormalige Synagoge.

De vaste collectie bestaat uit vier thema’s

Water

Kampen is rijk geworden door het water. De IJssel en de Zuiderzee maakten handel in verre oorden mogelijk, maar het water vormde ook een bedreiging. Het museum toont de historie van het leven aan en met het water.

Religie

Geloof is van oudsher zeer aanwezig in Kampen. Tot de Reformatie was Kampen een rooms-katholieke stad met grote kerken en kloosters. Daarna werd de stad protestants. Uit die verschillende periodes is veel bewaard gebleven.

Rechtspraak

Al vroeg in de middeleeuwen kreeg Kampen stadsrechten. Er werd bestuurd en recht gesproken. In het museum wordt uitgelegd hoe dat in zijn werk ging. Ook kun je in de Schepenzaal, die er nog net zo uitziet als in de Hanzetijd, een interactieve audiopresentatie beleven waarin een aantal waargebeurde rechtszaken voorbijkomt.

het Huis van Oranje

Stedelijk Museum Kampen heeft geschilderde portretten van alle stadhouders, koningen en koninginnen uit het Huis van Oranje. Een unieke collectie, waarbij de Oranjes van top tot teen in beeld zijn gebracht.

Zo kun je helpen

We zijn continu op zoek naar bedrijven en instellingen die eenmalig of structureel een financiële bijdrage willen doen. Omdat we een ANBI-instelling zijn, is deze bijdrage fiscaal aftrekbaar. Bovendien bieden we een mooie tegenprestatie. Van publiciteit in de media tot een exclusieve rondleiding, er is van alles mogelijk.

Wil je Stedelijk Museum Kampen steunen? Lees meer